Adománygyűjtés meghirdetése az engesztelő kápolnára az Anna-Réten.

A Magyar Kuríron az alábbi beszámoló jelent meg2022. március 5-, szombaton.

Nagyböjt első vasárnapjának előestéjén Erdő Péter bíboros, prímás az budapesti-újpalotai Boldog Salkaházi Sára-templomban mutatott be szentmisét és ennek keretében jelentette be, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a Normafánál, a Szent Anna réten engesztelő kápolnát épít.

Erről a bejelentésről a tudósítást itt olvashatjuk.

Idézzük a megyésfőpásztor szavait:

Most van itt az ideje az engesztelésnek is. A II. Világháború óta minden első szombaton nyilvánosan imádkozzuk egyházmegyénkben az engesztelő rózsafüzért. Ez Mindszenty bíboros úrnak is szívügye volt. De az engesztelésnek kézzelfogható jelképet is állíthatunk. Azt kérjük, hogy a Mindenható irgalmazzon nekünk és az egész világnak, bocsássa meg bűneinket, mentse meg nemzetünket és adja meg a békét.

Ennek az engesztelő szándéknak a jeleként örömmel jelentem be, hogy megépítjük a Normafánál, a Szent Anna réten az Engesztelő Kápolnát.

A terület nem az Egyházé, de hosszas tárgyalás után sikerült megállapodnunk az önkormányzattal, Pokorni Zoltán polgármester úrral. Az önkormányzat javaslatára pályázat került kiírásra, amelyből egy szakbizottság döntése alapján választották ki azt, ami a hatóságok szerint engedélyezhető.

Mikor ezt a kápolnát létrehozzuk, nem akarunk semmilyen korábbi látomást vagy magánkinyilatkoztatást jóváhagyni.

Azonban fontosnak tartjuk, hogy egy szívvel-lélekkel imádkozzunk a békért, nemzetünkért és a világért. Legyen ez a kápolna ősi vágyaink, fogadalmaink megjelenítője, művészi alakot öltő könyörgés mindannyiunkért.

Boldogságos Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya, Béke Királynője, Világ Győzelmes Királynője, könyörögj értünk! Ámen.”

 

E bejelentés után sokan várták, hogy mikor fog elindulni az építkezés. De mindmáig nem indult el. Hogy miért, arról hivatalos kommunikáció nem történt. Az a szóbeszéd járta, hogy a háború miatti „beruházási stop” miatt nem indulhatott.

A kápolnával kapcsolatos következő hivatalos kommunikáció a 12. kerületi önkormányzat honlapján 2023. 01. 02-es dátummal jelent meg.

A bíborosi kommunikációból nem derült ki, hogy pontosan milyen kápolna megépítéséről is van szó. Ezen az önkormányzati oldalon megjelenik a kápolna látványterve is. Kiderül belőle az is, hogy az önkormányzat egy alszámlájára lehet befizetni a megajánlott összegeket.

A számla tulajdonosa: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat

Számlaszám: 12001008-00155297-05200008

A közlemény rovatba ezt kell írni: ANNA-RÉT ADOMÁNY

Külföldről való utalás esetén:

IBAN szám: U29 1200 1008 0015 5297 0520 0008. 

SWIFT: UBRTHUHB

Igyekeztünk utána járni a szándék komolyságának, és annak, hogy milyen biztosítékok vannak arra, hogy valóban a megjelölt célra fordítják-e a befolyt adományokat.

Az önkormányzat felhívásán szerepel az alábbi mondat is:

Ha szeretne támogatói szerződést kötni, kérjük, jelezze ezt az igényét az onkormanyzat@hegyvidek.hu e-mail címen. Ez a kitétel arra vonatkozik, hogy akik nagyobb összeget kívánnak adni (cégek, vagy magánszemélyek) azok támogatási szerződést köthetnek az önkormányzattal, amely biztosítja számukra az adományozott összeg kápolnaépítés céljára való felhasználását, illetve ha valamilyen ok miatt mégsem épülne meg a kápolna, akkor visszakapják az átutalt összeget. Hogy mi történik a „kis-adományokkal”, és hogy milyen folyamatnak a része lesz az építkezés, arra vonatkozóan az önkormányzatnál további pontosításokat ígértek.

Idézünk az egyik informátorunk leveléből:

Szerintem most az a legfontosabb, hogy az adományozzon, aki jó szívvel teszi és szeretné, hogy ez a kápolna megépüljön.

Szeretném, ha felhívnák mindenkinek a figyelmét arra, hogy most még van lehetőség a kápolna megépítésére, a 2024-es önkormányzati választásokig. Hogy a választások után is a kápolna építési szándékkal egyetértő polgármester / képviselő-testület működik-e majd, azt nem lehet garantálni. Sajnos a budapesti lakosság egyre nagyobb mértékben az istentelen irányba adja le a szavazatát, tehát idővel egyre kisebb lesz az esélye akármilyen kápolna felépítésének.

Tehát, aki szeretné, hogy felépüljön ez a kápolna, az bátran adományozhat; aki nem szeretné, hogy felépüljön ez a kápolna, az ne adományozzon. A mi családunk biztosan fog adományozni.”

Az önkormányzati oldal alján ott szerepel az addig befolyt összeg is. Ezt időnként (talán hetente) frissítik.