30 éve: 1981.május 7-én egy ferences szerzete, Pater Petrus kért kihallgatást II. János Pál pápától. A pater csak azt kérte a Szentatyától, hogy erkölcsi tekintélyével emelje fel szavát az ő törekvése mellett, hogy a világon elterjeszthesse Szűz Mária Szeplőtelen Szívének tiszteletét. (Egy héttel a fatimai jelenés 64. évfordulója, illetve a Szentatya elleni merénylet előtt hangzott el ez a kérés!)

A pápa elhárította a kérést mondván: „A Szűzanyának megvannak a módszerei és a hatalma…”.Szavát nem adta az ügyhöz, de egy hét múlva 1981.május 13-án a vérével kellett hitelesítenie Fatima jelentőségét. Már a kórházban megígérte, hogy ha életben marad, Fatimában köszöni meg a Szűzanyának közbenjáró segítségét.

Ki volt Pater Petrus Pavlicek ?

P. Petrus a II. Világháborúban amerikai fogságba került tábori lelkészként. Esténként öten együtt imádkozták a rózsafűzért, akkor beszélt először „egy világméretű engesztelő imamozgalom” szükségességéről, „ami embertől emberig, országról országra terjedne tovább…” Amikor 1945.május 9-én befejeződött a II. Világháború, Európa jelentős része szovjet megszállás alá került. Ezt kellett nekünk is elviselnünk 1956-ig, illetve 1989-ig. Ausztriában P. Petrus Pavlicek szülőhazájában nem forradalmárok, hanem egyszerű emberek „harcolták ki” a szabadságot. Az imádság mindenható erejében bízva előbb százak, majd évek során százezrek csatlakoztak az imahadjárathoz. 1955-ben  Raab, osztrák kancellár telefonon beszélt P. Petrussal: „Pater,kérem imádkozzon, úgy imádkoztassa híveit, mint még soha! Ezután következett a 325. tárgyalás Moszkvában, melynek eredménye, hogy a szovjet hadsereg kivonult Ausztriából. 1956.október 26-án a bécsi Hősök terén tartottak ezért hálaadó ünnepet, ahol a kancellár a következőket mondta: „SZABADOK VAGYUNK! NEKED KÖSZÖNJÜK MÁRIA!”

P. Petrus engesztelő rózsafűzér imamozgalmának jelenleg 700.000 aktív tagja van a világ 132 országában.

HILDE FIRTEL: A RÓZSAFŰZÉR APOSTOLA c. könyv Páter Petrus életéről a Budavári Nagyboldogasszony Plébánia plébánosa kiadásában jelent meg 2005-ben, kapható a katolikus könyvesboltokban.

                                                                           Heller Zsuzsa