Megáldott só, szenteltvíz, imakönyv, Rózsafüzér, skapuláré, egy kisebb méretű Biblia, Benedek Kereszt, Misekönyv, ereklyék (akinek van), Szent Mihály és Szent Benedek érmék, Csodás Érem. Meleg ruhák, takaró, egy kisebb sátor, összecsukható lapát, kerékpár, bukósisak, térkép, poncsó, zseblámpa (nem elemes, kézzel tekerhető), víz (szaporításra?) Sebészeti maszk, vadászkés és hálózsák. Jó jöhet még: szappan, deo, fogkefe, fogpaszta, elsősegély készlet, vízszűrő, kesztyű, gyufa, papír és ceruza, síp, olló, bakancs, WC. Papír, mosószer

 

Milyen táplálékot érdemes felhalmozni az ínséges időkben?
 

·       Konzervek (fémdobozos): Sokáig elállnak még a lejárat után egy évvel is fogyaszthatók.

·       Egytálételek: Másfél évig biztosan bírni fogják.

·       Szárított kenyér, zsemle (nagyon sokáig eláll) de lehet húst és zöldségfélét is szárítani

·       Zöldségek gyümölcsök: Főzés nélkül is ehetőek.

·       liszt (az Úr azt ígérte, meg fogja szaporítani)

·       Savanyúság: C-vitaminban gazdag főleg a káposzta.

·       Méz: Remek édesítő és nagyon egészséges. Korlátlan ideig eláll. Ha már nem folyékony állagú, akkor csak fel kell melegíteni és máris fogyasztható.

·       Száraztészta: Rengeteg ideig eláll ehető nyersen vagy megfőzve is. Nem kell semmilyen szaktudás az elkészítéséhez. Nagyon sok energiát tartalmaz.

·       Müzli: Zab, kukorica, rizs alapú cukrozott élelmiszer. Sok ideig elállnak és tej nélkül is finoman laktató.

·       Alapanyagok: Só, cukor, liszt, kakaópor, kávé, fűszerek és fémtubusos paszták.

·       Zöldségek: a legtovább a szárított zöldség áll el, de a friss krumpli, hagyma, répa, karalábé stb.. hűvös helyen sokáig elállnak.

·       Innivaló: Víz (ez nem áll el sokáig ezért érdemes az utánpótláson is gondolkozni például esővíz begyűjtésére kidolgozott rendszer és víztisztító tabletták segíthetnek.)

·       A gyümölcslevek hónapokig kibírják a tetrapak dobozokban. Üdítő italokat (Kóla, Fanta stb.) ne halmozzunk fel mert egészségtelenek és nem jut az ember a megfelelő tápanyagokhoz és ugyanúgy szomjas marad.

 

·       Tipp: Minél táplálóbb élelmiszereket érdemes felhalmozni. Csoportosítsuk az élelmiszereket lejárati időpontjuk szerint és mindig a legrégebbit együk/igyuk meg.

·       Ne egyél olyan konzervből, aminek a fedele domború, horpadt, repedt, elszíneződött vagy rossz szagokat áraszt!